Jakt är att vara mitt i naturen

Vad jakt är och inte är kommer alltid vara olika för alla människor. Vad vi däremot vet är att människan en gång varit en jägare-samlare, och att jakten alltid funnits i våra instinkter som ett sätt att såväl få föda som att överleva. Idag är jakten däremot ett sätt att komma ut i skogen och kanske främst komma nära naturen och ta tillvara på det skafferi som naturen har att erbjuda. I Sverige fanns det över 300.000 registrerade jägare som löste jaktkort år 2021 (Svenska Jägareförbundet). För att få jaga krävs det att man har en godkänd jägarexamen och licens för jaktvapen. När man har det finns många möjligheter till jakt i olika former under olika tider på året.

JAKT ÄR EN RIKEDOM


För oss som bor och verkar i eller i närheten av Stalon är jakten så gott som en livsstil vare sig man jagar eller inte. Jakten är i de flesta fall något som man föds in i och även om man inte växer upp i en jägarfamilj är sannolikheten att man ändå utövar någon form av friluftsliv 99,9% stor. Jakt och uteliv är inte fina ord som man visar upp, utan är en genuin och autentisk del av vardagen som är lika självklar som att gå i skola. Vi har privilegiet att ha naturen precis utanför fönstret och möjligheten att både bruka, se den frodas och älska den.

De utan tvivel vanligaste jaktformer som bedrivs bland oss i Stalon är älgjakt och fågeljakt. Älgjakt är på något sätt inkörsporten till all jakt, men det är inte en självklarhet att man stannar kvar i jaktlaget. En stor majoritet menar att fågeljakten är mycket trevligare och framför allt mer spännande än älgjakten, och därför uppskattas denna mer. 

- Älgjakten är en gemenskap. Det är en känsla och det är avkoppling. Man kliver upp tidigt, åker ofta tillsammans, planerar dagen, vandrar till pass och där har man inga andra måsten än att vara tyst och närvarande. Sedan hör man i radion att någon sett älg, man hör hundarna skälla och då börjar den riktiga spänningen.

Mikael som jobbar på vår monteringsavdelning målar upp en bild av en fantastisk älgjaktsdag. Men han menar också att fågeljakten är en helt annan upplevelse, och kollegan Gert instämmer;

- Fågeljakt får man styra hur man vill. Man kan åka ut en stund och sedan åka hem när man vill. Det är effektivt och mer spännande, helt utan måsten. Dessutom har man mer kontakt med en fågelhund och kan enklare styra över den - har man å andra sidan en älghund kan man få vara ute hur länge som helst.

No items found.

JAKT ÄR FRIHET


Jakt är inte bara att jaga och skjuta. Jakt är att uppleva naturen, att vara mitt i den och att vårda den. Jakt är frihet och att kunna röra sig fritt i skogen. Jakt är en gemenskap där förutsättningar inte spelar någon roll. Jakt är en rikedom.

- När man bor här tänker man inte på hur bortskämda vi faktiskt är. Vi reflekterar aldrig över att det är exklusivt att kunna åka ut och jaga eller fiska en tisdag kväll efter jobbet, vi har möjligheten att göra det precis när vi vill, menar Martin (som också jobbar på vår monteringsavdelning och med logistik).

Denna känsla instämmer samtliga i, det är en lyx at ha jakten så nära till hands. Christian som är CNC-operatör jagar både älg och björn och menar att det är ett privilegium att ha dessa fantastiska jaktmarker runt omkring. Likaså tycker Filip som också jobbar i produktionen - att möjligheterna till jakt finns överallt.

- Det bästa med jakten är samspelet mellan hund och jägare, och att ha den precis utanför dörren, säger Nathalie som även hon jobbar på vår monteringsavdelning och med logistik hos oss. Men det viktigaste med jakt är att ta hand om djuret efter att man skjutit det.

Som ett led i etisk jakt - efter ett säkert skott - behöver man självklart vårda viltet. En del i detta är att ta reda på så mycket man kan av ett fällt vilt. Vi har alla olika metoder och sätt att göra detta på.


JAKT ÄR ETT SÄTT ATT TA VARA PÅ NATUREN


Det går inte komma ifrån att jakt är ett sätt att få mat på bordet. Älgkött är vardagsmat samtidigt som det är en lyx. Barnen i området är uppvuxna på kött och det finns nog inget så gott som köttfärssås på älgfärs.

- Många tänker nog inte på det men känslan när man plockar fram en köttbit ur frysen som man själv fällt och tagit hand om är obeskrivlig, menar Filip.

Likaså menar Ulla, som jobbar på kontoret, att hon inte vetat vad hon skulle göra om hon inte hade kött i frysen, samtidigt som det kan vara svårt att förstå värdet av det - när man faktiskt har det. För det är nog trots allt så, köttet i frysen är något man lätt tar för givet när det är så lättillgängligt.

Precis som jakten efter små- och högvilt finns även andra former av uteliv som vi anser infaller tillsammans med upplevelsen av jakt. Jakt är som nämnt inte jakt och skjuta, jakt är ett äventyr som man delar med naturen. Jakt är ett jagande, om det är efter vilt eller fisk, bär eller svamp spelar mindre roll.

- Det handlar om att komma ut i naturen, röra på sig och andas frisk luft. Man tar tillvara på det naturen har att ge och bygger upp sitt eget skafferi, menar Jenny, vår lagerkoordinator.

No items found.

NATUREN ÄR EN STORHET


Naturen har så mycket att erbjuda, vad det handlar om har ingen betydelse när skog och mark är en så betydande del av det vardagliga livet. Varje årstid har sitt eget att bjuda på som ger dagarna mervärde. På hösten jagar vi och plockar svamp, under vintern jagar vi fågel och åker skidor. På vårvintern njuter vi av solen med ett pimpelspö på en sjö. Under våren förbereder vi för odling och skörd, under sommaren plockar vi hjortron och fiskar ädelfisk i ett vattendrag. Utöver vårt jägar-samlar beteende njuter vi av omgivningens storhet och låter den uppfylla oss. Vi tillåter oss själva att bli en del i den och vårdar den med den största omsorg. Det är vår plats att leva livet till fullo.

rekommenderad läsning

En skogsmulles berättelse - Mirandas kärlek i livet
Elak, skällig, envis - rena rama djävulen. Kärt barn...
Läs mer
"Om lyckan är att skjuta finns det inte många lyckliga jaktdagar"
Det äkta paret Mattias och Kajsa Landfors spenderar varje...
Läs mer
Hur väljer jag ljuddämpare till fågeljakten?
Den 25 augusti drar jakten på skogsfågel igång i hela Sverige. Det är en spännande jaktform...
Läs mer
SNART BÖRJAR ÄLGJAKTEN: STOR GUIDE TILL VALET AV LJUDDÄMPARE
Det drar ihop sig för älgjakt i Sverige - årets heliga veckor. Hur började älgjakten...
Läs mer
Djupet av jakten och vikten av att vara nybörjare
Hur kan man förmedla kunskap, erfarenheter, vett och etikett till andra jägare?...
Läs mer
Jakt är att vara mitt i naturen
Vad jakt är och inte är kommer alltid vara olika för alla människor. Vad vi däremot...
Läs mer

recomMended reading

A forest mullein's story - Miranda's love in life
Mean, yelling, and stubborn - sheer devil. A loved child...
Read more
Hunting with greater purpose
Kristian Bjerre is taken from a big city fairytale. Despite this, hunting...
Read more
Maintenance and care for Stalon silencer
How do you maintain your Stalon silencer? Our silencers are...
Read more
"If luck is shooting, there isn't many fortune hunting days"
The married couple Mattias and Kajsa Landfors spend every...
Read more
HOW TO CHOOSE SILENCER FOR BIRD HUNTING?
On the 25th of August, the hunt for grouse starts in Sweden. It’s an exciting hunting form...
Read more
GUIDE: THE SWEDISH MOOSE HUNT IS ABOUT TO START
It’s soon time for the moose hunting premiere in Sweden - the holy weeks...
Read more