Skötsel och underhåll av Stalon ljuddämpare

Hur underhåller du din Stalon ljuddämpare? Våra ljuddämpare är tillverkade för att hålla under riktigt lång tid förutsatt att du tar hand om den på rätt sätt. Det krävs ett otroligt simpelt, dock kontinuerligt, underhåll. Här nedan ger vi våra rekommendationer och delar även med oss av vanliga problem som beror på undermålig skötsel.

HUR UNDERHÅLLER MAN SIN LJUDDÄMPARE?


DEMONTERA OCH TORKA UR


Under användning bildas kondens i ljuddämparen. Vatten och fukt, i kombination med krutrester, innehåller ammoniak och andra korrosion ämnen som måste torka upp innan förvaring. Om du inte låter ljuddämparen torka efter användning kan fuktskador uppstå som i sin tur påverkar ljuddämparens effekt och prestanda.


Vi rekommenderar att du alltid demonterar ljuddämparen från vapnet när den inte används, annars finns det en stor risk att den fastnar i pipans gänga om den fortsätter vara monterad över tid. Är insidan våt eller fuktig bör den få torka ur. För att göra detta kan du med fördel använda tryckluft, en värmepistol, hårtork, fläkt eller liknande tills den är helt torr. Du kan också placera den demonterade ljuddämparen på ett element eller annat som avger värme. Det viktiga är att luft kan cirkulera i ljuddämparen.


Du behöver inte plocka isär ljuddämparen i minsta detalj när du ska rengöra den. Stalon X-modellerna går att dela mellan front och bakdel. Du kan plocka ut innanmätet, själva kärnan, ur Stalon RF vilket förenklar rengöringen otroligt mycket på en så liten ljuddämpare som kommer kräva mer rengöring. Stalon VICTOR-modellerna går inte att dela.

OLJA OCH FETTA IN


För att skydda ljuddämparen fårn fukt rekommenderar vi att man med jämna mellanrum sprayar insidan av ljuddämparen (från mynning) med en vapenolja eller annan tunn olja, till exempel WD-40, under cirka 1-2 sekunder. Detta kan göras var tredje vecka ungefär om man jagar intensivt, men spraya aldrig på en redan oljig yta. Det är viktigt att ljuddämparen är helt torr när du behandlar den med olja. Om den inte är torr, det kanske till och med ligger vattendroppar i, kapslar du in fukten och förvärrar problemet. Oljan har två egenskaper; dels skyddar den lamellerna som gör att krutavlagringarna inte drar åt sig fukt lika lätt, och dels kan den höga effekten på ljuddämparen med ett par decibel. Vapnets gängor ska smörjas och på vissa modeller även kopplingen mellan ljuddämparens front och bakdel. Använd Stalon ljuddämparfett till detta >


FÖRVARING


Ljuddämparen förvaras stående med mynningen nedåt på en torr och ventilerad plats. Lagar och förordningar kan kräva att du ska förvara ljuddämparen i ett vapenskåp.

No items found.

RENGÖRINGSMEDEL OCH VERKTYG


Vi rekommenderar inte att använda rengöringsmedel eller vätskor från tredje part. En mässingsborste för vapenrengöring kan användas för att avlägsna krutrester som syns i ljuddämparens lopp. Det är också fullt möjligt att låta ljuddämparen vara monterad när man rengör pipan med mässingsborste. En Stalon ljuddämpare kräver ingen avancerad rengöringsprocedur utan en simpel skötsel kommer hålla den fräsch under många år.


FIXA REPAN


Utsidan på ljuddämparen kan bli repig när den skrapar mot kvistar och annat i skogen. Det är dock inget som förstör ytskiktet. Torka av utsidan med en lätt vapenolja och ljuddämparen kommer praktiskt taget bli som ny.

No items found.

VANLIGA PROBLEM


DET KOMMER SKRÄP UR LJUDDÄMPAREN


Vatten och fukt, i kombination med krutrester, skapar en frätande, vit massa. En ljuddämpare som inte blivit behandlad med olja kommer att släppa av sig stora, vita kristaller som liknar smulade diskmaskinstabletter. Detta är vattenansamlingar som har torkat och omformats till kristaller. För att få bort detta kan du använda en mässingsborste. Avsluta med att spraya en lättflytande vapenolja i 1-2 sekunder inuti ljuddämparen.

Saltkristallerna kan även se ut som taggar som hänger ner genom loppet. Dessa kristaller kan störa kulans precision. Hålet ska alltid vara runt och cylindriskt format (se bilder ovan). Du kan ta bort kristallerna genom att använda en mässingsborste eller en boresnake.


DÄMPAREN GÅR INTE ATT DELA


Om du har en av Stalon X-modellerna och inte kan dela din ljuddämpare beror det mest troligt på att den varit fuktig under längre tid. Det kan också bero på att det funnits smuts i delningen när ljuddämparen skruvats samman, eller att gängorna inte blivit smord kontinuerligt med ljuddämparfett. För att lösa detta kan du värma upp området runt delningen med hjälp av en värmepistol eller liknande. Kan du inte dela på den själv tar du hjälp av någon annan, och tillsammans skruvar ni åt varsitt håll. Observera att alla Stalon ljuddämpare inte är delbara.


Får du isär den är det viktigt att undersöka om något är trasigt. Om allt ser bra ut torkar du av den och fettar in gängorna.


KULAN TAR I MYNNINGEN


Att kulan tar i mynningen kan bero på flera saker. Ett dilemma, som ofta uppstår under övningsskyttesäsongen, är att du får dålig precision efter ett antal skott. Ofta beror detta på att ljuddämparen kommit loss när den blivit varm. Ligger den löst får du dålig precision och kulan kan göra ett märke i mynningen. Inuti ljuddämparen finns en funktion som gör att den ska skruva åt sig vid varje skott. Har den därför kommit loss en aning kan den skruva fast sig själv vid nästa skott.


En annan orsak till att kulan tar i mynningen kan vara att du fått problem med fukt i ljuddämparen. Som nämnt ovan kan ljuddämparen släppa ifrån sig stora, vita klumpar. Detta beror på att vatten och fukt inte fått torka ur ordentligt och omformats till en frätande massa. När dessa kristaller hänger in genom loppet kan de störa kulans precision och på så sätt kan kulan göra ett märke i mynningen.

rekommenderad läsning

En skogsmulles berättelse - Mirandas kärlek i livet
Elak, skällig, envis - rena rama djävulen. Kärt barn...
Läs mer
"Om lyckan är att skjuta finns det inte många lyckliga jaktdagar"
Det äkta paret Mattias och Kajsa Landfors spenderar varje...
Läs mer
Hur väljer jag ljuddämpare till fågeljakten?
Den 25 augusti drar jakten på skogsfågel igång i hela Sverige. Det är en spännande jaktform...
Läs mer
SNART BÖRJAR ÄLGJAKTEN: STOR GUIDE TILL VALET AV LJUDDÄMPARE
Det drar ihop sig för älgjakt i Sverige - årets heliga veckor. Hur började älgjakten...
Läs mer
Djupet av jakten och vikten av att vara nybörjare
Hur kan man förmedla kunskap, erfarenheter, vett och etikett till andra jägare?...
Läs mer
Jakt är att vara mitt i naturen
Vad jakt är och inte är kommer alltid vara olika för alla människor. Vad vi däremot...
Läs mer

recomMended reading

A forest mullein's story - Miranda's love in life
Mean, yelling, and stubborn - sheer devil. A loved child...
Read more
Hunting with greater purpose
Kristian Bjerre is taken from a big city fairytale. Despite this, hunting...
Read more
Maintenance and care for Stalon silencer
How do you maintain your Stalon silencer? Our silencers are...
Read more
"If luck is shooting, there isn't many fortune hunting days"
The married couple Mattias and Kajsa Landfors spend every...
Read more
HOW TO CHOOSE SILENCER FOR BIRD HUNTING?
On the 25th of August, the hunt for grouse starts in Sweden. It’s an exciting hunting form...
Read more
GUIDE: THE SWEDISH MOOSE HUNT IS ABOUT TO START
It’s soon time for the moose hunting premiere in Sweden - the holy weeks...
Read more