Djupet av jakten och vikten av att vara nybörjare

Hur kan man förmedla kunskap, erfarenheter, vett och etikett till andra jägare? Genom att föra ihop en jägare från Sörmlands böljande landskap med en kameraman från Stockholms innerstad. Resultatet? Två jägare som bedriver bra jakt - i flera skepnader.

Bra Jakt är en Youtube-kanal som lägger fokus på att förmedla kunskap om jakt, både för den som är oerfaren men även för den som har fler jakttimmar men bara vill fördjupa sig eller lära sig något nytt. Kanalen drivs av Oscar von Stockenstöm och Alex Frey, två helt olika personligheter som tillsammans skapar filmmaterial som verkligen sticker ut ur mängden jaktfilm som produceras idag.


Men vi tar det från början.

HELT OLIKA ANKNYTNINGAR


Oscar är född och uppvuxen på landet i en familj där flera generationer har bedrivit jakt i olika former. Jakt och vildmarksliv har alltid funnits utanför dörren, vardagen har delats med hundar och denna trio har blivit en alldeles naturlig del av livet.

- Jag satt på pass med min pappa från att jag var väldigt liten, berättar Oscar. Jag var 12 år gammal när jag fick provskjuta första gången.

För Oscar är jakten inte bara jakt, utan det handlar om själva jagandet; att läsa situationer och förstå både sig själv och naturen. Det handlar om att visa respekt för djuret och ta hand om hela viltet. Han menar att jakt är en livsstil, inte en hobby, och livet planeras efter jaktkalendern.

Alex däremot har inga jaktliga anknytningar alls från familjen. Han är uppvuxen i Stockholms förort, hade planer på att bli hockeyproffs men när talangen inte levde upp till förväntningarna bytte han spår och hamnade i TV-branschen. Jakt? Det var inget för Alex.

- Men efter första filmen vi gjorde med Markoolio blev jag intresserad och sedan dess försöker jag ta igen förlorad tid, säger han och skrattar.

ATT VARA NYBÖRJARE


Det här att skjuta själv är däremot ett stort steg att ta. För Alex kretsade tankarna kring hur han skulle kunna skjuta, hur han skulle hitta rätt läge och sedan faktiskt trycka av. Han menar dock att efter att han fick uppleva jakten genom kameran och den känsla som uppstår vid rätt läge var situationen mer naturlig. Där kom även insikten att det är jägaren själv som bestämmer om han ska skjuta eller inte.

- Man måste ha ett lugnt sinne och inte ta några hastiga beslut, så blir man mycket tryggare som jägare, menar Alex.

Det finns många osäkerheter som kan uppstå om man är ny jägare, och detta är något som Oscar och Alex vill belysa på sin kanal.

- För mig som jagat under så många år känns det som att få uppleva allt igen, alla första gånger som man gör i skogen, säger Oscar. Nu får vi jaga genom någon annan, guida någon som är oerfaren - vilket är betydligt mycket svårare än att skjuta själv.

Samtidigt behöver någon förmedla kunskap till den nya generationen jägare, där många kanske kommer från familjer som inte bedriver jakt och därför inte har växt upp med de erfarenheter och värderingar som kommer med jakten. Någon behöver också göra det utan att stå med pekpinnar.

- Vi vill göra filmerna underhållande och spännande samtidigt som vi utbildar, menar Oscar. Det finns mycket jaktfilm på folk som jagar, men det finns inget för de som tittar. Det är inte för att jaga som vi gör det här, för det gör vi ändå. För mig är det genuint att få dela mina erfarenheter till andra som behöver det.

För Alex har produktionen av jaktfilm varit ovärderlig för honom själv. Han har haft ett guldläge att fördjupa sig i de olika situationer som uppstått genom deras jaktupplevelser och på så sätt lärt sig mer och mer;

- Jag älskar detta för att jag själv får komma ut och lära mig nya saker, prova olika former av jakt och framför allt visa på bredden av jakt. Fler borde få tillgång till detta samtidigt som vi måste sprida kunskap i jägar-Sverige så vi får behålla det fina vi har i landet. Vi vill vara en inspirations- och kunskapsbank, där det ultimata kvittot på att vi gör bra material är när någon ser en film och blir akut sugen på att åka ut i skogen.

No items found.

JAKT ÄR DJUPARE ÄN VAPENSKÅPET


Både Oscar och Alex är eniga om att jakt är betydligt mycket djupare än att ladda bössan och skjuta. Jakt är ett samspel med djur och natur, jakt är att planera och förstå olika parametrar som kan påverka utgången, jakt är att läsa av naturen och förstå hur man ska bete sig i den. Jakt är att kunna påverka sin egen upplevelse och göra det så bra man bara kan - samtidigt som man ska ta varje tillfälle att lära sig mer.

- Det fina med jakt är att man aldrig blir fullärd, menar Oscar. Jag tror att det är därför man finner varandra i jakten, det finns alltid erfarenheter att utbyta. Att bli en bra jägare handlar om att spendera tid i skogen och ge sig möjlighet att lära mer av att faktiskt studera djur - även utan att skjuta. Det är timmarna i skogen som kommer göra en bra jägare, inte om man har den dyraste bössan.

Framför allt ska man aldrig ångra ett ej avlossat skott. Oscar förklarar att många gärna tvekar för länge, vilket kan resultera i att det går dåligt och djuret blir skadskjutet. Han menar att man inte ska vara rädd för att låta bli, men någon gång måste man faktiskt också trycka av och då gäller det att vara beslutsam.

- Ett bra tips för att komma över tröskeln är att, när du har rätt läge, räkna till tre och sedan skjuta. Vissa vill sikta i 15 sekunder och sedan ta omtag och då är det allt som oftast för sent. Det behöver inte alltid vara perfekt för att fungera. Man måste hitta sin egen kontroll och känsla för att förstå när det är säkert att skjuta, likväl förstå när man ska låta bli och inte må dåligt över att man inte sköt.


DEN PERFEKTA JAKTDAGEN


För Alex inträffade den perfekta jaktdagen alldeles nyligen. Han pyrschade bock på ett nytt ställe, helt oplanerat. De fick se några bockar på långt håll, men inget på deras mark. Planer gjordes upp, men känslan att det inte skulle bli något alls växte sig starkare.

- Jag sa till mig själv att det ändå är bättre att vara ute och röra på mig i det vackra vädret än att ligga hemma i soffan, säger Alex och skrattar.

På vägen tillbaka fick han däremot ett läge och bocken ställde sig perfekt. Alex smög sakta upp, men när han fick bättre syn tyckte han den var för liten att skjuta så han beslöt att inte trycka av. För Alex gjorde det dock inte någonting, för han hade fått upplevelsen och han hade fått jakten - han hade överlistat djuret och fått läge men valde att inte skjuta.

- Det är en form av meditation, och i det läget spelade det ingen roll om jag fick skjuta eller inte. För mig var det där en perfekt dag.

Oscar däremot menar att jakten förändras med åren. Han beskriver de unga åren som att själva skjutandet var det viktiga, kanske för att det var stort att få skjuta sina första djur. Oscar skildrar första älgen som något ytterst betydande, att det på något sätt var själva dopet av jakten. Med alla erfarenheter Oscar har samlat på sig har han upplevt många perfekta jaktdagar, men vi kokar ihop det till följande;

- Det roligaste med jakt är när man har höga förväntningar som till sist uppfylls, trots att man tappat hoppet lite grann. Ett fint minne är när vi jagade toppfågel och skidade i tre dagar utan att få ett enda bra läge. Men sista dagen, sista kvarten, ser vi tjädrar som lyfter. Precis när man börjat kampen med sin egen mentalitet händer det och går vägen.

Den perfekta dagen är med andra ord när alla ingredienserna för en bra jakt finns; förväntan, misströstan och ett lyckligt slut.


Precis som i en saga.

No items found.

BRA JAKT + STALON XE149 = SANT?


Ljuddämpare då? Oscar har valt en Stalon XE149 till sin 30-06 och menar att det känns som att skjuta med en 6,5:a. Han beskriver känslan av att ligga ner och skjuta med 30-06 som otrevlig utan ljuddämpare, men med hjälp av XE149:an gör han det mer än gärna och utan problem tack vare den kraftiga rekylupptagningen.

- Jag har en Stalon VICTOR också, och även om den är smidig, fin och har låg profil så har XE149 gett en kraftig, elak kaliber nytt liv. Det är en fantastisk ljuddämpare, menar Oscar.

Alex är inne på samma spår och har även han skaffat en XE149, men till sin 8,57. Det är Stalons största ljuddämpare men han upplever den inte som klumpig, utan använder den faktiskt på drevjakt.

- För mig som är oerfaren är den värd oerhört mycket tack vare den dämpade rekylen. Pipan är kort och med XE149 får jag en otrolig balans i vapnet. Det är knappt att skottet märks med denna på bössan.OSCAR & ALEX BÄSTA TIPS


Oscar

Ta tid att studera skogen. ta tid att studera i skogen. Ju mer man ser av djuren i sin rätta miljö, desto bättre jägare blir man. Jakt går mycket ut på att läsa naturen. När jag cyklar mountainbike på morgonen får jag ett perfekt tillfälle att förstå djur och natur.


Alex

Följ med på jakt och filma situationer, då kan du själv titta igenom dem hemma i lugn och ro och förstå varför det blev som det blev.

rekommenderad läsning

En skogsmulles berättelse - Mirandas kärlek i livet
Elak, skällig, envis - rena rama djävulen. Kärt barn...
Läs mer
"Om lyckan är att skjuta finns det inte många lyckliga jaktdagar"
Det äkta paret Mattias och Kajsa Landfors spenderar varje...
Läs mer
Hur väljer jag ljuddämpare till fågeljakten?
Den 25 augusti drar jakten på skogsfågel igång i hela Sverige. Det är en spännande jaktform...
Läs mer
SNART BÖRJAR ÄLGJAKTEN: STOR GUIDE TILL VALET AV LJUDDÄMPARE
Det drar ihop sig för älgjakt i Sverige - årets heliga veckor. Hur började älgjakten...
Läs mer
Djupet av jakten och vikten av att vara nybörjare
Hur kan man förmedla kunskap, erfarenheter, vett och etikett till andra jägare?...
Läs mer
Jakt är att vara mitt i naturen
Vad jakt är och inte är kommer alltid vara olika för alla människor. Vad vi däremot...
Läs mer

recomMended reading

A forest mullein's story - Miranda's love in life
Mean, yelling, and stubborn - sheer devil. A loved child...
Read more
Hunting with greater purpose
Kristian Bjerre is taken from a big city fairytale. Despite this, hunting...
Read more
Maintenance and care for Stalon silencer
How do you maintain your Stalon silencer? Our silencers are...
Read more
"If luck is shooting, there isn't many fortune hunting days"
The married couple Mattias and Kajsa Landfors spend every...
Read more
HOW TO CHOOSE SILENCER FOR BIRD HUNTING?
On the 25th of August, the hunt for grouse starts in Sweden. It’s an exciting hunting form...
Read more
GUIDE: THE SWEDISH MOOSE HUNT IS ABOUT TO START
It’s soon time for the moose hunting premiere in Sweden - the holy weeks...
Read more