Hur väljer jag ljuddämpare till fågeljakten?

Den 25 augusti drar jakten på skogsfågel igång i hela Sverige. Det är en spännande jaktform där jägaren erbjuds en makalös naturupplevelse. Dessutom är det en av de mest uppskattade jaktformerna i landet tack vare sin enorma frihet. De flesta fåglar jagas med hagelbössa, men ett stort antal jagas även med kulvapen. Klass 1, 2 och 3-vapen används för större fåglar som tjäder och gås, medan klass 4-vapen används för de mindre fåglarna som ripa och duva. Nedan ger vi våra rekommendationer på ljuddämpare till de vanligaste kalibrarna för fågeljakt.

HUR SKA JAG TÄNKA INFÖR VALET AV LJUDDÄMPARE?


Som alltid när du väljer ljuddämpare bör du fundera över syftet med den. Vilken typ av fågel ska du jaga? Fågeljakten är en rörlig jaktform vilket innebär att ljuddämparen behöver vara lätt och smidig, enkel att bära och presterar utmärkt när du får läge. Precisionen behöver vara god och du måste känna dig säker som skytt.

OLIKA KALIBRAR TILL OLIKA FÅGLAR

6,5x55

Man använder olika kalibrar för olika fågelarter. För jakten på tjäder och orre rekommenderas kalibrar som 6,5x55, .308 och .222. Den förstnämnda torde vara den mest använda och funkar ypperligt till denna jaktform. Till denna rekommenderar vi Stalon XS108 som definitivt kommer vara det bästa alternativet, där ljuddämparen kommer leverera allra mest. Till 6,5x55 fungerar även Stalon X108 och Stalon VICTOR. Stalon XS108 kommer reducera ljudet med ca 29 dBc.

.308

Till en .308 som används för fågeljakt rekommenderar vi Stalon X108, men även Stalon XS108, Stalon XE108 och Stalon VICTOR kan fungera bra med denna kaliber. X108 för .308 är väldigt allsidig och ger en utmärkt balans mellan ljudreducering, rekyldämpning och smidighet. En X108 reducerar ljudet med 30 dBc.

No items found.

.222

För kaliber .222 rekommenderas Stalon VICTOR som kommer ge bäst resultat. Vill du inte använda en VICTOR fungerar även Stalon XS108. VICTOR är dock den smidigaste ljuddämpare vi har och presterar otroligt bra i förhållande till sin minimala vikt och smala design. Den väger under 300 gram och är endast 41 mm i diameter, minskar rekylen avsevärt som alla Stalon ljuddämpare samt reducerar ljudet med ca 31 dBc.

.22HORNET

I vissa fall används även 22HORNET till jakt på de mindre fågelarterna. Den ljuddämpare som kommer prestera bäst är Stalon VICTOR, den smidigaste ljuddämpare vi har. 

STALON RF TILL KANTANTÄNDA PATRONER

Till de mindre fågelarterna som ripa och duva krävs ett klass 4-vapen för att inte fågeln ska förintas i smällen. Bra kalibrar till dessa fåglar är .22LR, .17HMR och .22WMR. Till dessa kalibrar har vi en modell tillgänglig som passar alla kantantända patroner och är därför det enklaste valet. Oavsett vilken av dessa kalibrar du har ska du använda dig av en Stalon RF. Det är vår enda rimfire-ljuddämpare som ersatt de tidigare Stalon RM och Stalon RC. Det är - utan att överdriva - den bästa ljuddämpare vi utvecklat för kantantända patroner. Oberoende av om den används med en långsam kaliber med lite krut eller en snabb och het patron så kommer den reducera ljudet nästan lika mycket mellan de båda kalibrarna. Stalon RF har en frontmonterad design, är liten och nätt (den väger endast 96 gram) och reducerar ljudet med så mycket som 29,9 dBc. Kärnan är uttagbar och gör det enkelt att rengöra och sköta om ljuddämparen. Stalon RF är därför ett självklart val till ripjakten.Vill du läsa mer om våra ljuddämpare hittar du samtliga modeller här >

Vill du fördjupa dig i produktguiden kan du ta del av den här. Den går även att ladda ner till din enhet >

No items found.

rekommenderad läsning

En skogsmulles berättelse - Mirandas kärlek i livet
Elak, skällig, envis - rena rama djävulen. Kärt barn...
Läs mer
"Om lyckan är att skjuta finns det inte många lyckliga jaktdagar"
Det äkta paret Mattias och Kajsa Landfors spenderar varje...
Läs mer
Hur väljer jag ljuddämpare till fågeljakten?
Den 25 augusti drar jakten på skogsfågel igång i hela Sverige. Det är en spännande jaktform...
Läs mer
SNART BÖRJAR ÄLGJAKTEN: STOR GUIDE TILL VALET AV LJUDDÄMPARE
Det drar ihop sig för älgjakt i Sverige - årets heliga veckor. Hur började älgjakten...
Läs mer
Djupet av jakten och vikten av att vara nybörjare
Hur kan man förmedla kunskap, erfarenheter, vett och etikett till andra jägare?...
Läs mer
Jakt är att vara mitt i naturen
Vad jakt är och inte är kommer alltid vara olika för alla människor. Vad vi däremot...
Läs mer

recomMended reading

A forest mullein's story - Miranda's love in life
Mean, yelling, and stubborn - sheer devil. A loved child...
Read more
Hunting with greater purpose
Kristian Bjerre is taken from a big city fairytale. Despite this, hunting...
Read more
Maintenance and care for Stalon silencer
How do you maintain your Stalon silencer? Our silencers are...
Read more
"If luck is shooting, there isn't many fortune hunting days"
The married couple Mattias and Kajsa Landfors spend every...
Read more
HOW TO CHOOSE SILENCER FOR BIRD HUNTING?
On the 25th of August, the hunt for grouse starts in Sweden. It’s an exciting hunting form...
Read more
GUIDE: THE SWEDISH MOOSE HUNT IS ABOUT TO START
It’s soon time for the moose hunting premiere in Sweden - the holy weeks...
Read more