"Om lyckan är att skjuta finns det inte många lyckliga jaktdagar"

Det äkta paret Mattias och Kajsa Landfors spenderar varje ledig minut de har i skogen. Tillsammans upptäcker de skog och mark med en enorm ödmjukhet. Om det är drömmigt eller bara kärlek lämnar vi osagt, men oavsett tar de verkligen tillvara på allt naturen har att ge. 

Örnsköldsviks-paret Mattias och Kajsa Landfors är två renodlade naturmänniskor som trots stadslivet håller sig mest ute i skogen. Varje chans som ges packar de väskan och ger sig ut, vare sig det handlar om en fisketur, svampplockning eller att ta sig ut på jakt. Hur kommer det sig att detta otroligt spännande par har ett så genuint intresse för uteliv?

- Fisket har alltid varit grunden till att ta oss ut, men naturen har alltid varit viktig, säger Mattias. Naturen har en speciell betydelse, den ger energi samtidigt som man aldrig kan känna den totala avkopplingen som man gör när man får andas skogsluft. Det är kravlöst att vara utomhus.

NATUREN SOM LÄKNINGSPROCESS


Mattias förklarar att naturen spelar en sådan viktig roll i det äkta parets gemensamma liv, kanske främst för den goda hälsoaspekt utelivet för med sig. Naturen har varit en stor del i den mentala läkningsprocessen och en stor hjälp att komma till sans med sig själv.

- Man känner sig aldrig så mycket som sig själv som när man är ute, menar Mattias.


INSTAGRAM-FEBER


Idag driver paret ett Instagram-konto vid sidan av sina ordinarie arbeten, som når ut till många likasinnade. Karriären som innehållsskapare började dock svajigt, då Mattias köpte en kamera i tron att det var en systemkamera - som sedan kraschade i marken efter tre tagna foton. Mattias skrattar och förklarar att något ändå måste ha känts rätt eftersom han köpte en ny.

- En period tog vi väldigt mycket bilder, nästan överdrivet, och det blev en stor press att alltid lyckas fånga de ögonblick vi fick uppleva i naturen. Då var vi tvungna att påminna oss själva varför vi gör detta, att det inte alltid handlar om att fånga alla upplevelser utan att faktiskt uppleva dem själva.

No items found.

JAKTEN VÄXTE FRAM


Kajsa menar att deras intresse för vad naturen har att ge har vuxit fram successivt. Fisket har alltid varit deras primära anledning att ta sig ut, men sedan tillkom fler omständigheter som gjorde intresset större.

- Med fisket kom även utelivet i stort. Sedan började vi plocka svamp och till slut växte jakten fram som en del i att vara utomhus. Vi blev helt enkelt lockade att upptäcka jakten och allt den har med sig.

Mattias håller med och poängterar att det varit värdefullt att fylla upp hela året med de aktiviteter som skogen så givmilt delar med sig av.

- Det är härligt att ta sig ut med ett mål. Jakten fyller upp varje lucka och helt plötsligt kunde vi ge oss ut i skogen med ett mål - varje gång.

Målet med jakt - oavsett om det är vilt eller fisk - har dock aldrig varit att fälla. Mattias skrattar och berättar att han visst inte är någon storartad hagelskytt vid uppflogsjakt, och att själva skjutandet aldrig har varit syftet. Han berättar att han varit ute extremt mycket hela hösten utan att ens skjuta en enda fågel.

- Jakten ger en extra nivå av att vara ute, menar Kajsa. Att ta jägarexamen gav också mycket ny kunskap om djur och natur, samt ett helt nytt perspektiv på allt som händer i skog och mark.


ETT BRETT INTRESSE


Den stora attraktionen med jakt är att få utforska nya platser, lära sig hur man hittar till olika vilt och äventyret i sökandet. Mattias har varit med på älgjakt men tycker ändå mest om den rörliga, mer fria, formen av jakt. Matlagning är också ett intresse som jakten kompletterar;

- Att jaga och ta hem eget vilt för att sedan göra något av det är en extra dimension av matlagning. Det handlar om respekt för köttet samtidigt som man vet att man jagat och skjutit själv. Det ger en annan närhet till djuret och en annan förståelse för att detta var något levande innan. Jakten gör att man inte är distanserad från hur det bör vara.

Det intressanta med jakt är även hur mycket det kan skilja sig mellan erfarenheter. Mattias förklarar en upplevelse av att många jägare ser en ripa som något man egentligen bara stoppar i säcken, att man inte känner samma vördnad och tacksamhet efter att ha jagat några år. Han tror att det blir mer lättvindigt med åren, och vill uppmuntra andra att inte ta djur för givet.

- Att skjuta en enda ripa skulle kanske vara en riktigt dålig jaktdag för någon, men för mig kan vara en av de bästa jaktdagarna i mitt liv. Man måste visa hänsyn till viltet, hur stort eller litet det än är, menar Mattias.

No items found.

- Det är klart att man vill skjuta, men att skjuta kan inte vara det enda viktiga. I så fall skulle man inte ha många lyckliga dagar, säger Mattias och skrattar.

EN ÖPPEN JÄGARGEMENSKAP

Slutligen menar paret att det är viktigt att ta hjälp av varandra. En öppenhet där man delar med sig av kunskap och erfarenhet är inte en självklarhet bland jägare av vår tid. I vissa sammanhang kanske man inte ens delar med sig av tips i rädslan för att det ska ge konsekvenser för en själv.

- Den lyckade jakt jag haft hittills har varit tack vare andra jägares inflytande. Jag har även gått mycket själv, som gett mig tilltro till min egen förmåga, men jag har befrämjats så mycket av andra, menar Mattias.

Kajsa menar att jakten i stort gynnas av att man som jägare stöttar varandra att bli bättre. Jägare måste vårda och bevara skogen och varje enskild individ fyller en viktig funktion. Den jakt vi har i Sverige är en ynnest som vi ska bevara, både vad gäller respekt mot djur- och naturliv men även jägare sinsemellan. Jakt, och jakt-Sverige, är en gåva.Mattias och Kajsa finns på Instagram under namnet @landforss

De är även jaktvänner och ambassadörer för Stalon ljuddämpare

rekommenderad läsning

En skogsmulles berättelse - Mirandas kärlek i livet
Elak, skällig, envis - rena rama djävulen. Kärt barn...
Läs mer
"Om lyckan är att skjuta finns det inte många lyckliga jaktdagar"
Det äkta paret Mattias och Kajsa Landfors spenderar varje...
Läs mer
Hur väljer jag ljuddämpare till fågeljakten?
Den 25 augusti drar jakten på skogsfågel igång i hela Sverige. Det är en spännande jaktform...
Läs mer
SNART BÖRJAR ÄLGJAKTEN: STOR GUIDE TILL VALET AV LJUDDÄMPARE
Det drar ihop sig för älgjakt i Sverige - årets heliga veckor. Hur började älgjakten...
Läs mer
Djupet av jakten och vikten av att vara nybörjare
Hur kan man förmedla kunskap, erfarenheter, vett och etikett till andra jägare?...
Läs mer
Jakt är att vara mitt i naturen
Vad jakt är och inte är kommer alltid vara olika för alla människor. Vad vi däremot...
Läs mer

recomMended reading

A forest mullein's story - Miranda's love in life
Mean, yelling, and stubborn - sheer devil. A loved child...
Read more
Hunting with greater purpose
Kristian Bjerre is taken from a big city fairytale. Despite this, hunting...
Read more
Maintenance and care for Stalon silencer
How do you maintain your Stalon silencer? Our silencers are...
Read more
"If luck is shooting, there isn't many fortune hunting days"
The married couple Mattias and Kajsa Landfors spend every...
Read more
HOW TO CHOOSE SILENCER FOR BIRD HUNTING?
On the 25th of August, the hunt for grouse starts in Sweden. It’s an exciting hunting form...
Read more
GUIDE: THE SWEDISH MOOSE HUNT IS ABOUT TO START
It’s soon time for the moose hunting premiere in Sweden - the holy weeks...
Read more